Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.

Publisert 14. juni 2020

- Det er kanskje litt spesielt å ha kjent sjefen sin siden han var liten gutt og lekte i gangene på kontoret, men det tenker jeg ikke på i det daglige. Roar Svensen er sjefen min, slik hans far Bjørn og farfar Ragnar også har vært i hele 40 år, forteller Arne Morten Strøm (58).

Da han hadde sin første arbeidsdag som læregutt i rørleggerbedriften i Stavanger som 18-åring, hadde han ingen idé om at dette skulle bli hans arbeidsplass de neste 40 årene. Heller ikke den spennende reisen han hadde foran seg.

I dag er Arne Morten anleggsleder hos Ragnar Svensen AS og har jobbet med flere spennende prosjekter for både privat og offentlig sektor i Stavanger og “gamle” Rogaland fylke opp gjennom årene.

Jeg opplevde de tre blad Svensen som nokså forskjellige personligheter, men riktige ledertyper ut fra sin tidsepoke.
Arne Morten Strøm

Ragnar Svensen AS har alltid vært en attraktiv og fremoverlent samarbeidspartner for kundene, og Arne Morten har vært med hele veien. Arne Morten var anleggsleder for Clarion Hotel Stavanger under byggingen. Han var anleggsleder på JWC NATO for Forsvarsbygg i årene 2008-2010. Her hadde han ansvaret for 15 rørleggere i snitt i de 2 årene prosjektet varte. Dette er også den største kontrakten bedriften noen gang har hatt, med en entreprise på over 20 millioner. Arne Morten var anleggsleder på Hinna Brygge, 2 leilighetsbygg i Hinna Park. Interstil Møbellager hvor han installerte sprinkleranlegg i 3 store haller. Bryne Torg er også et prosjekt Arne Morten har bidratt på.

Over sommeren starter han arbeidet med Sviland Skule sammen med kollegaene.

Arne Morten har jobbet med mange spennende prosjekter i Stavanger opp gjennom årene.

3 generasjoner ledere og 3 ledertyper

- Arne Morten har alltid vært av de beste medarbeiderne vi kunne hatt, mener Roar Svensen (37) som leder rørleggerbedriften i dag. Far til Roar, Bjørn Svensen (67), som overlot lederstolen til sønnen i 2015, kunne ikke vært mer enig. For Arne Morten har alltid vært en populær kollega og ansatt, særlig på grunn av at sitt lune humør og slående kommentarer. Arne Morten har alltid gått overens med alle, de tre Svensen-lederne er ingen unntak.

- Jeg opplevde de tre blad Svensen som nokså forskjellige personligheter, men riktige ledertyper ut fra sin tidsepoke og de forskjellige behovene bedriften har hatt siden oppstarten i 1954, forteller Arne Morten.

Ragnar Svensen kom fra Sandefjord og startet jobben med å bygge opp en solid bedriftskultur og posisjon i markedet. Arne Morten beskriver Ragnar som en aktiv gründertype som alle ansatte hadde stor respekt for. Han var en dyktig fagmann, både streng og bestemt, men alltid på de ansattes parti. Arne Morten husker Ragnar Svensen som en leder som tok godt vare på de ansatte og sørget for at alle hadde det bra.

80-tallet krevde mer kostnadskontroll

Bjørn Svensen, gründer Ragnars sønn, var blant de første i landet til å utdanne seg til VVS-ingeniør. Bjørn var også blant de første til å kombinere ingeniørutdanningen med utdanning som rørleggermester. Bjørn startet å jobbe i familiebedriften etter endt utdanning i 1978. Far og sønn hadde noen års overlapp, før Bjørn overtok ledelsen i 1994 og far Ragnar trakk seg tilbake fra den daglige driften.

Mens Ragnar var mye ute og jobbet på prosjektene, var behovet for å rette blikket mot lønnsomhet i prosjektene på åttitallet da ettervirkningen av jappetiden slo inn for fullt.

Dyktige prosjektledere og andre ansatte gjorde det mulig for Bjørn å konsentrere seg om økonomistyring og ledelse. Ragnar var alltid en god samtalepartner og støtte i bakgrunnen for Bjørn helt til han gikk bort i 2014. Ragnar var alltid engasjert og interessert i bedriften og det som skjedde i bransjen.

Utviklet VVS-kjedene

Da nittitallet kom med tidlig kjededannelsen i VVS-bransjen, var Bjørn Svensen sentral. Han så tidlig behovet for å samle seg om innkjøp og å markedsføre seg under en felles paraply sammen med andre rørleggerbedrifter. Først ble bedriften medlem av Fagrør, etterfulgt av noen år i Comfort og deretter Varme & Bad. Bjørn har vært sentral i ulike verv innen bransjen og kjedene i alle år. Men, markedet endret seg. Kundene etterspurte mer profesjonalisering, gode kvalitetssystemer og tekniske løsninger på tvers av fagene. Det ble mer og mer riktig for rørleggerbedriften å jobbe med bedriftskunder, fremfor privatkunder som heller ville kjøpe varene billig på nett.

Det førte til at bedriften i 2017 ble en sentral del av det tverrfaglige partnerskapet FLOW Group, og fortsatte å utvikle bedriften videre i tett samarbeid med de øvrige FLOW-bedriftene over hele landet.

Endringene i markedet har også de ansatte fått merke på kroppen. Oljekrisen i 2014 gjorde permittering nødvendig, selv om det satt veldig langt inne hos Bjørn. Å legge ned butikkutsalget i 2018 og å måtte si opp dyktige ansatte da bedriften valgte å satse på B2B-markedet, var en tung beslutning som Bjørn og Roar tok sammen.

Arne Morten har bare godord å si om Bjørn, og er stolt over å kunne si at Bjørn er en nestor i VVS-bransjen. Å ta godt vare på de ansatte hadde han lært av sin far. Det er en av de viktigste grunnene til at Stavanger-bedriften har hatt stabil arbeidskraft i alle år. For Arne Morten er ikke den eneste medarbeideren med lang fartstid i bedriften.

Å legge ned butikkutsalget i 2018 og å måtte si opp dyktige ansatte da bedriften valgte å satse på B2B-markedet, var en tung beslutning å ta.
Roar Svensen
Bjørn Svensen er arbeidende styreformann i Ragnar Svensen AS og en god samtalepartner og støtte for sønnen Roar.

Å overlate livsverket til neste generasjon

Det har gått 5 år siden Bjørn overlot roret til tredje generasjon, Roar. Som sin far, er Bjørn opptatt av å være en godt støtte for sønnen.

- Det var enklere å la Roar overta enn jeg først trodde, forteller Bjørn. Han er arbeidende styreformann og fortsatt på kontoret noen dager i uken. Ikke som syvende far i huset, men som sparringspartner og faglig støtte.

Bjørn tror ikke det finnes bare én oppskrift på hva som er beste måte å overlate livsverket til neste generasjon på. Hver bedrift er unik på sin måte, og det som passer i den ene bedriften er ikke nødvendigvis det riktige for en annen bedrift. Hos Ragnar Svensen AS har det vært riktig med overlapp.

Overgangen fra Bjørn til Roar i 2015 beskriver Arne Morten som en god og positiv prosess for alle.

Roar fikk ingen goder av å være sønnen til sjefen, nei.
Arne Morten Strøm
Andre og tredje generasjon Svensen, Bjørn og Roar.

Ingen særbehandling som sønnen til sjefen

- Roar begynte å gå i gangene her som liten gutt, og vi ble tidlig kjent med han. Da tiden var inne i 2002, startet han som rørleggerlærling hos meg, forteller Arne Morten.

Arne Morten forteller at Roar alltid ble behandlet som alle andre lærlinger i bedriften, han fikk ingen goder av å være sønnen til sjefen, nei.

Roar jobbet først som rørlegger i bedriften, deretter som salgs- og markedsansvarlig. Med Roar kom etterhvert en enda mer kunderettet og markedsorientert ledelse i bedriften. Ikke så unaturlig, siden Roar både er utdannet rørlegger, er utdannet innenfor økonomi og administrasjon og er i gang med rørleggermesterutdanning.

For Roar selv var det ingen selvfølge at han skulle overta familiebedriften. Han hadde egentlig siktet seg inn på å jobbe i Nordsjøen, slik mange andre fra Stavangerområdet gjorde. En sen kveld sammen med en kompis og hans stefar skulle få ham til å tenke annerledes.

- De hjalp meg til å innse den unike muligheten jeg har til å bygge videre på bedriften som min far og farfar hadde grunnlagt. Fra den kvelden har mitt fokus vært å forberede meg på å overta og utvikle bedriften videre, forteller Roar.


Nå deltar jeg aktivt i arbeidet med å bygge FLOW Group videre og å få på plass flere dyktige partnere og samarbeidspartnere over hele landet.
Roar Svensen

Familiefaren med samboer og 3 barn er glad for at han valgte å satse fullt og helt på familiebedriften.

Med far Bjørn som sparringspartner, dyktige kollegaer som Arne Morten og nettverket i FLOW Group, tar Roar de grepene som trengs for å komme de profesjonelle kundene i møte. Ragnar Svensen AS ble ISO 9001-sertifisert og samarbeider med andre bedrifter innenfor elektro og ventilasjon for å kunne tilby tverrfaglige gode tekniske løsninger innenfor rør, elektro og ventilasjon. Roar deltar nå aktivt i arbeidet med å bygge FLOW Group videre og å få på plass flere dyktige partnere og samarbeidspartnere over hele landet.

Feiring til høsten

Kun én gang har Arne Morten vurdert å slutte. Det var da et knippe kollegaer brøt ut og etablerte en ny rørleggerbedrift. Arne Morten valgte å fortsette i Ragnar Svensen AS, en beslutning han aldri har angret på.

På grunn av korona blir det ikke tradisjonell feiring av Arne Mortens 40 årsjubileum i sommer, men forhåpentligvis lar det seg gjøre å feire til høsten med alle ansatte i bedriften til stede. Jubilanten selv tar det hele med knusende ro. Han er glad for at han fortsatt er ved god helse, selv om både knær og skuldre er noe slitt etter arbeid i knestående og tunge løft. Arne Morten tar sikte på å klare å stå i jobben til han er 62. Den arbeidsomme anleggslederen er fingernem og er aldri arbeidsledig på hjemmebane i huset som han bygde selv tidlig på åttitallet sammen med kona. De 3 barna og barnebarna gir 58-åringen stor glede, og bobilferien 2020 er for lengst planlagt.

- Jeg er stolt og glad for å jobbe i en solid og god bedrift som hele tiden utvikler seg og som tar de valgene som trengs for å trygge arbeidsplassene. Jeg føler meg privilegert som jobber med så flotte folk i bedriften, og at jeg i tillegg har fått oppleve tre generasjoner ledere fra en og samme familie.

Arne Morten Strøm og Roar Svensen har kjent hverandre siden Roar var liten gutt og gikk i gangene hos Ragnar Svensen AS.

Publisert
14. juni 2020


Relaterte saker:

Endelig fikk Zivar drømmejobben!

Zivar Mahmoud kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger. Han kom ikke inn på videregående skole, men nå har han sikret seg svennebrev og fast rørleggerjobb.
Les mer

T-RØR: Fra vannbåren varme til avansert bioenergi

T-RØR ble etablert i 2012 og en del av FLOW Group i 2019. Siden etableringen har T-RØR vært en spesialist på varmepumper. Den nyeste satsningen er bioenergi som varmekilde. Med et dedikert team på 23 ansatte og en omsetning på omtrent 35 millioner i 2023, har T-RØR etablert seg som en ledende leverandør av VVS-tjenester i regionene Innherred, Namdal, Fosen og Stjørdal.
Les mer

Lærlinger i FLOW Group

I FLOW Group har vi stort fokus på å jobbe med lærlinger. Dette for å styrke bransjen vår. Bransjen er avhengig av at vi har gode lærebedrifter slik at ungdommene som går blant annet rør- eller elektrofag faktisk får læreplass. Behovet for rørleggere, elektrikere, ventilasjonsmontører, kommer ikke til å bli mindre med årene, og dette ansvaret tar vi i FLOW Group på alvor.
Les mer

FLOW Group: Vi erkjenner viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid

Som en seriøs aktør innen teknisk infrastruktur for bedriftsmarkedet i Norge, tar FLOW Group sitt ansvar for bærekraft på alvor. Bærekraft handler ikke bare om miljømessige hensyn, men også om økonomi og samfunn. Derfor har vi implementert en helhetlig tilnærming som integrerer bærekraft i alle våre operasjoner og tjenester.
Les mer

Mange fordeler med en serviceavtale for sprinkler, sanitær, varme- og kjølesystemer

Vi arbeider målrettet for å øke vår kapasitet til å utføre ett større volum av serviceavtaler og vi opplever at markedet i økende grad etterspør leverandører som leverer mer komplette tjenester innen vårt fag samt at vår tekniske VVS kompetanse er ettertraktet.
Les mer

- Nå er vi lønnsomme og på offensiven igjen

- I januar 2020 sto vi ved et veiskille og måtte ta noen drastiske, strategiske grep. Vi hadde pådratt oss økonomiske utfordringer, vi hadde utfordringer med gjennomføringen av flere store prosjekter, og vi hadde litt utfordringer med ansettelser i alle ledd i selskapet. Resultatet ble at vi dro ned aktiviteten ved å droppe nye, store prosjekter samtidig som vi økte satsingen på drift og vedlikehold. Det ble en svært vellykket kursendring for oss.
Les mer

Fra logistikkoperatør til voksenlærling til fagarbeider elektro

FLOW Elektro Midt-Norge AS har gleden av å gratulere vår nye elektriker Andreas Fiskvik med fagprøven. Andreas begynte sin yrkes karriere som lagermedarbeider, før han senere bestemte seg for å endre retning. Det er vi i FLOW svært fornøyd med.
Les mer

- Vi skal utgjøre en reell verdi for kunden

Frode Helmersen har svært allsidig yrkeserfaring. Den bruker han nå til å spisse og strukturere satsingen i drift- og vedlikeholdsavdelingen hos FLOW Trøndelag VVS, som har gitt svært gode resultater. – Det handler både om å gi kundene det de har behov for når de har behov for det, samt å legge til rette for at våre ansatte får lov til å jobbe på områder de trives med, sier han.
Les mer

Fra montør og bas, til prosjektleder på heltid!

FLOW Klima Trøndelag satser på utvikling av egne ansatte. Et godt eksempel på dette er Karl Barlaup. Karl begynte i FLOW som bas og har gradvis jobbet seg opp til å nå bli prosjektleder.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset i FLOW Meisingset VVS.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Energitiltak i offentlig regi

FLOW Meisingset VVS bistår Oslobygg KF med omfattende energioppgradering på mer enn 70 skoler i Oslo området. Prosjektet ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse tidligere i høst og skal etter planen ferdigstilles ved utløpet av året.
Les mer

God belysning – en viktig faktor for et godt arbeidsmiljø

Velg riktig belysning på arbeidsplassen – det vil gi en umiddelbar effekt på både arbeidsmiljø, økonomi og energibruk.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

Fleksibel arbeidsgiver sikret Ninja svennebrevet

Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS AS på Halsa i Meløy trengte flere rørleggere, mens Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.
Les mer

FLOW Meisingset VVS AS satser på sprinklerkompetanse

Med bakgrunn i en beslutning om strategisk satsning på sprinklermarkedet kan FLOW Meisingset VVS i dag kalle seg en veletablert sprinkler entreprenør.
Les mer

Arbeidsuke hos FLOW Meisingset VVS

Denne uken har elever fra 9. trinn på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen hatt tre dagers utplassering i bedrift i forbindelse med arbeidsuka.
Les mer

Rehabilitering av svømmehall og garderobeanlegg

FLOW Meisingset VVS har nylig overlevert rørarbeidene i forbindelse med totalrehabilitering av basseng og garderobeanlegget til Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo.
Les mer

FLOW Meisingset VVS leverte rørarbeider på Nordberg Kirke

FLOW Meisingset VVS har levert varme og sanitærarbeider i forbindelse med totalrehabilitering av Nordberg Kirke i Oslo. FLOW Meisingset VVS har blant annet levert nytt energianlegg bestående 5 energibrønner og varmepumpe med over 40kw ytelse.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

Rørlegging og snekring - det beste fra to fag

Rørleggermester og daglig leder Stig Einar Mork trenger flere rørleggere for at FLOW Svartisen VVS skal kunne vokse videre i Meløy og Salten. - Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv.
Les mer

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.
Les mer

Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.
Les mer