- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.

Publisert 20. apr. 2020

Da Daniel Vibstad (34) startet rørleggerbedriften Vibstad VVS AS i Namsos i 2012, tok han og kollegaene de oppdragene de fikk, store som små, det første året. Bedriften vokste, og det gikk bra, lenge. Helt til noen prosjekter ikke gikk som planlagt.


- Prøver du å være god i alt, blir du ikke god i noe
Daniel Vibstad

Måtte spisse seg

- Vi var nok ikke godt nok rustet for å håndtere å vokse så mye, så raskt. Vi hadde ikke systemene, og var ikke gode nok på å håndtere så store oppdrag, forteller Daniel om de første årene med Vibstad VVS.

Tidlig kom erkjennelsen av at bedriften ikke kunne være like god på alle typer oppdrag for alle typer kunder.

- Prøver du å være god i alt, blir du ikke god i noe. Vi måtte spisse oss, legger Daniel til.

Med god drahjelp av forbudet mot oljefyr, startet bedriften å spisse seg mot mot olje- og gassinstallasjoner, fyring og kjøleteknikk for kunder i industrien.

I dag er Vibstad VVS godt etablert og mer rutinert. Bedriften har 8 medarbeidere, omsetter for 10,5 mill. og jobber utelukkende med proffkunder som krever varme i prosessen, som fiskeindustri, meierier og ulike produksjonsbedrifter. Rørleggerne har tatt tilleggsutdanning innenfor fyring og gass, og bedriften og har bygget opp et solid renommé innenfor sin nisje i Midt-Norge

De tradisjonelle kjedene kunne ikke gi drahjelp

Med spissingen mot industrikunder fant rørleggerbedriften seg mindre og mindre til rette i rørleggerkjeden de var en del av.

- Markedsføringen kjeden gjorde var rettet mot privatkunder og uten mening for oss som jobber utelukkende med profesjonelle kunder. Lave innkjøpspriser er vel og bra, men det er på prosjektgjennomføringen besparelsene ligger. Det vi trengte aller mest var hjelp til å bli mer profesjonelle og å gjennomføre prosjektene våre bedre, fordi kundene våre forventer det, reflekterer Daniel.

For å profesjonalisere bedriften forsøkte Daniel å dra i gang ISO 9001-sertifisering i kjeden de var med i. Uten drahjelp måtte Daniel til slutt innse at det ikke var gjennomførbart å dra en slik prosess alene.

- Frustrasjonen over å ikke komme videre, gjorde at jeg begynte å se meg om etter alternativer til tradisjonelle kjeder for å gjøre bedriften vår bedre, forteller han.

Gjennom felles prosjekter kom Vibstad VVS i kontakt med prosjektledere og rørleggere hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS.

FLOW Trøndelag VVS er en del av det profesjonelle partnerskapet FLOW Group for de tekniske fagene VVS, Elektro og Klima. I 2017 gikk flere bedriften sammen om å etablere FLOW Group for å bli mer profesjonelle i B2B-markedet med et felles overbygg og felles systemer for kvalitet, kompetanse og ledelse.

- Frustrasjonen over å ikke komme videre, gjorde at jeg begynte å se meg om etter alternativer til tradisjonelle kjeder
Daniel Vibstad

Interessen for å tenke i nye baner hadde våknet hos Daniel.

Tente på idéene til FLOW Group

- FLOW Group hadde det jeg savnet i de tradisjonelle rørleggerkjedene. Jeg tente på måten bedriftene i FLOW Group tenker systemer og marked på. Da begynte jeg å følge med på dem i bransjemediene, sier Daniel.

Daniel og kollegaene var klare for et mer forpliktende samarbeid enn tradisjonell kjede. Høsten 2018 tok Daniel neste steg, og en telefon senere hadde han første møte med Håvard Hildrum i FLOW Trøndelag for å få vite mer om et mulig samarbeid med FLOW Group.

- Etter møtet med Håvard klabbet det fort på seg, som vi sier på trøndersk.

Det var særlig det ferdige opplegget for ISO 9001-sertifisering som gjorde at beslutningen om å knytte seg til FLOW Group og bli en FLOW Business Partner ble enkel for Daniel.

Fortsatt lokaleid og selvstendig selskap

Å fortsatt kunne være et lokaleid og selvstendig selskap var viktig for for Vibstad VVS.

- Med hovedansvar for markedet i Namsos og området rundt, vil FLOW Group sin vekst i markedet vårt innenfor rør skje gjennom oss, forklarer Daniel.

Tilgangen på systemene i FLOW Group, kompetanseprogrammene og ikke minst det faglige og kollegiale fellesskapet, gjorde Daniel overbevist om at veivalget var riktig for dem.

- Vi trengte et større nettverk, det er krevende å stå alene i en objektivt sett liten nisjebedrift som vår.

Egen fadder og mentor

Med Håvard Hildrum fra FLOW Trøndelag VVS som fadder og mentor ble Vibstad VVS FLOW Business Partner våren 2019.

- Å ha en egen fadder til å lose oss på plass i FLOW Group har vært en uvurderlig støtte. Jeg kunne ringe til Håvard når som helst og om hva som helst, forteller han.

Håvard Hildrum fra FLOW Trøndelag VVS er fadder for Daniel Vibstad og Vibstad VVS.
- Jeg kan trygt anbefale andre bedrifter som jobber med Elektro, VVS og Klima om å undersøke mulighetene som ligger i FLOW Group
Daniel Vibstad

Håvard Hildrum hjalp Namsos-bedriften i gang med ISO 9001-sertifiseringsarbeidet.

- Endelig kom vi skikkelig i gang med et skikkelig opplegg. Det ble ikke vanskelig å sertifisere oss i det hele tatt, siden vi fikk så mye drahjelp, forteller Daniel lettet.

Det Håvard ikke kunne svare på, fikk han andre kollegaer i FLOW Group til å hjelpe med. Det gjaldt også de øvrige medarbeiderne i Vibstad VVS, som fikk nye ressurspersoner å diskutere fagspørsmål med.

Daniel synes det er ekstra givende å oppleve at alt som de øvrige bedriftene i FLOW Group utvikler, umiddelbart kan tas i bruk i egen bedrift.

Rom for nye planer

Med tilgang på kompetansen og systemene FLOW Group sitter på, har Daniel og kollegaene kunne planlegge og rigge seg for vekst og nye prosjekter igjen. Den aktive bedriftslederen har alltid nye planer.

Kun avsluttende eksamen gjenstår før Daniel er ferdig utdannet rørleggermester, en utdannelse han har tatt ved siden av jobben som daglig leder og håndverker. Driftige Daniel kommer fra en håndverksfamilie hvor både far og bror er håndverkere.

Kreativiteten og skapertrangen er stor, og sammen med kollegaene har han laget en egen løsning for provisoriske varmeløsninger på byggeplass uten bråkete og forurensende dieselaggregater.

Den nye løsningen er rigget for å kunne tilfredsstille myndighetenes krav til at alle byggeplasser skal være fossilfrie og utslippsfrie innen 2025.

- Løsningen er vannbåren og svært fleksibel. Vi kan varme vann med el, varmepumpe, pellets, gass eller bioolje. Besparelsespotensialet er stort for entreprenøren. På flere tester vi har kjørt, har vi spart kostnader opp mot 80%, sammenlignet med andre løsninger som finnes i dette segmentet. I tillegg kommer den åpenbare miljøgevinsten med mindre utslipp av sot, partikler og CO2, forklarer Daniel entusiastisk.

Nå jobber Daniel med å videreutvikle og kommersialisere nyvinningen sammen med Innovasjon Norge, og håper de første enhetene er klare for salg til vinteren.

Ny hverdag med riktige verktøy

- Med de øvrige FLOW Business Partnere innenfor VVS, Elektro og Klima har vi mulighet til å ta større jobber og andre typer prosjekter enn tidligere. Responsen fra kundene har vært udelt positiv. Jeg opplever at vi har løftet oss opp en divisjon, og at vi fremstår som mer profesjonelle som FLOW Business Partner.

Den nye avtalen som Vibstad VVS har inngått med Plantasjen er en bekreftelse på nettopp dette. Flere av butikkene til Plantasjen skal skifte oppvarmingssystem fra olje til gass. Her vil samarbeidet med de andre FLOW-bedriftene gjøre det mulig å levere over hele landet.

- Ingen er alene i FLOW Group. Det sterke samholdet og det genuine ønsket om at vi skal lykkes, har jeg aldri opplevd maken til tidligere, sier Daniel ettertenksomt.

Han legger til at dette også er en spennende reise å være med på for alle bedrifter som er opptatt av kunder og kvalitet.

- Jeg kan trygt anbefale andre bedrifter som jobber med Elektro, VVS og Klima om å undersøke mulighetene som ligger i FLOW Group, avrunder Daniel.

Publisert
20. apr. 2020


Relaterte saker:

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.
Les mer

Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset (51) i FLOW Group.
Les mer